Home Туризъм

Туризъм

 

 ТУРИСТИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ РЕСУРСИ НА ОБЩИНА ЛЪКИ

 

 

В община Лъки се наблюдава уникалното съчетание от красива природа, богато биоразнообразие, културно-исторически паметници и запазени фолклорни традиции, занаяти и родопска кухня.

 

 

І.ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ

 

Основните туристически дейности, които се извършват на територията на община Лъки са: настаняване и хранене.

Допълнителни туристически дейности:

*по-близки и по-далечни планински пешеходни преходи по екологичните пътеки из околностите ;

*екскурзии до близки културни и природни забележителности като Кръстова гора, природната забележителност «Скалния мост», ловна резиденция "Кормисош" и др.;

*бране на горски плодове, гъби и билки според сезона;

*езда с магаре;

* излети, придружени с пикници на открито.

 

ІІ.ТУРИСТИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА

 

От няколко години местното население и външни инвеститори насочиха усилията и възможностите си към изграждане на съвременна база за настаняване на гости и туристи. В резултат на това вече имаме категоризирани туристически обекти в с.Борово, с.Дряново, с.Здравец, с.Манастир и гр.Лъки. Заведения за хранене, регистрирани по Закона за туризъм и семейни къщи за гости отварят врати с родопско гостоприемство, за да посрещнат туристите.

Усилено се работи върху изграждането на необходимата инфраструктура и цялостен туристически пакет от услуги и предлагане на добре изградени и функциониращи места за подслон, съчетани със съхранена местна кухня.

 

Хотели и семейни къщи, предлагащи места за нощувка:

      - гр.Лъки

 • Хотел „Лъки” ***

 • Хотел Акварели ***

- с.Здравец - хотел "Здравец"***;

 

- с.Борово

 • Къща за гости "Бориките"**;

 • "Гуглевата къща" *,

 • Къща за гости "Канарата" *;

 • Къща за гости " Леля Яна" *;

 • Вила "Марияна" *;

 • Вила "Принцеса" *;

 • Вила "Донка" * ;

      - с.Дряново

 • Къща за гости „Венци” *

 • Къща за гости „Слави” *

 • с. Джурково

 • Вила "Русеви";

     - с. Манастир

 • Вила „Буките",

 • Вила "Дечеви", *

 • Вила "Бай Георги"*

 • с.Белица

 • Къща за гости „Релакс” *

Заведения за хранене и развлечения:

 • Ресторант „Юговско ханче” *

 • Механа „Чановете” *

 • Кафе – аперитив „Бърза закуска” *

 • Кафе – аперитив НТС *

 • Кафе- аперитив „Мечката” *

 • Кафе-аперитив „Тунела” *

 • Кафе- аперитив „Диамант”*

 • Кафе- аперитив „Нора” *

 • Кафе –аперитив „Монтес” *

 • Кафе-аперитив „Траяна” *

 • Кафе-аперитив LUCKY4 *

 • Кафе-аперитив „Бориките” * – с.Борово

 • Кафе-ресторант „Механата” * – с.Борово

 • Кафе-аперитив „Ташунко” * – с.Дряново

 • Кафе-ресторант ”Ирина” * – с.Дряново

 

ІІІ.ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ (археологически, религиозни места, които са наистина специални и предлагат нещо красиво).

 

Културно-исторически забележителности

Манастирски комплекс "Кръстова гора - Света Троица" и църква "Успение на Пресвета Богородица", които са съградени в местността Кръстова гора. Лековитата вода от "Аязмото" и легендата за заровената част от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос привличат към това свято място туристи и привърженици на религиозния туризъм от страната и чужбина.

Безброй са чудесата на изцелението, случили се тук. Сред многото чудеса, ставащи на Кръстова гора, където всяко камъче е белязано с кръстче, най-чудна е тайната на изцелението. Тук неми проговарят, слепи проглеждат, сакати прохождат.

 

 

Църква "Света Богородица" - с.Борово, община Лъки, строена от 1926г. до 1933г. - иззидана изцяло от камък, като и самият й свод е от камък и бигор без да ползват старите майстори дърво. Църквата не е изографисана изцяло.

Православен храм "Света Троица" - с.Югово, построен през 1840г. - 1842г. Строежът е каменен. Църквата е много интересна по отношение на архитектурата й. Представлява трикорабна псевдобазилика с външна галерия от западната страна. От изток е изградена изящна каменна камбанария, увенчана с луковичен купол. В интериора са запазени ценни стенописи, рисувани в началото на 70-те години а ХІХ в. Балконът е във форма на кобилица. Иконостасът е таблен, с резбована венчилка и рисувани двери, с ценни икони от 1846 и 1891г.

През 2007г. отвори врати нов православен храм в град Лъкицърквата «Св. Николай Чудотворец». Църквата е строена в продължение на 6 г. Разположена е в центъра на града. Иконостасът й е изцяло дърворезбован, като в него са вградени рисувани икони.

 

 

Историческата местност "Хайдушки поляни” разположена в Преспанския дял на Средните Родопи, на юг от с.Манастир, част от която попада в територията на Община Лъки. В местността е издигнат паметник в чест на Илинденско-преображенското въстание.

На връх Свобода (надморска височина 1998 м) се намира историческата местност "Инихан", която ежегодно се посещава от туристи от всички краища на страната и чужбина.

 

Държавно ловно стопанство "Кормисош" - гр. Лъки разполага с три ловни домове, ловна резиденция, 11 ловни хижи. Разнообразие от дивеч, представители на редки видове от флората и фауната създава забележителна атрактивност и удоволствия за български и чуждестранни туристи. В Кормисош се намират най-големите популации на кафява мечка, вълк и благороден елен в българските планини. Често срещани са дивата коза, муфлона, дивата свиня, сърната, а по-рядко - елена лопатар.

Особено жизнена е популацията на кафявата мечка. Тя може да бъде видяна навсякъде из Кормисош. От края на август до началото на октомври в Кормисош протича размножителния период на благородния елен, когато в местността Гарван дол се събират над 40 мъжкара и няколко пъти повече кошути. Страховитият рев на разгонените елени се чува дори и през деня. В Кормисош се намират още няколко по-малки сборища с по 5-10 самци.

Около връх Аква живеят над 100 диви кози, които лесно могат да се наблюдават, защото склоновете са скалисти и голи. Любимо място са им непрестъпните зъбери на Червения камък и Дюренците.

  

През последните години в Кормисош рязко се увеличи броя на вълците. За присъствието им можем да съдим по техните изпражнения, оставени по пътеките на билата. Вълците нанасят големи поражения на дивеча и това личи по костите на изядените животни, осеяли някои местности като бойно поле.

В района на Кормисош има развъдник за мечки, в който живеят около 15 животни.Те са в оградени волиери и могат да се видят по всяко време на годината. Държавно ловно стопанство "Кормисош" предлага: лов, риболов, конен и екотуризъм.

 

  Възможности за туризъм:

- Селски туризъм

- Фотолов и фотосафари - любителите на фотографията могат да наблюдават и заснемат редки видове растения и животни в естествените им местообитания.
    -
Религиозен туризъм - от години най-посещаваното място от богомолци от цялата страна е манастирски комплекс "Кръстова гора". Християнската вяра в района е съхранявана години в местните църкви и множество параклиси.
    -
Познавателен туризъм - в Общината се съхраняват и обогатяват етнографски сбирки в гр.Лъки и с.Манастир, в които са представени автентични предмети от бита на родопчаните през вековете.

Природолюбителите могат да усетят дъха на лечебните растения, да се срещнат непринудено с елен, таралеж, сърна, див заек и всичко това да остави незабравими впечатления у тях.

 

  

 

 

  

- Ловен туризъм – Държавно ловно стопанство "Кормисош" - гр. Лъки

По проект на Местен съвет по туризъм, финансиран от Проект "Родопи" са проведени обучения на местни предприемачи в сферата на туризма в курс по "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Планински водачи".

Бъдещи възможности
    - създаване на допълнителни атракции - представяне на местни празници, занаяти, фолклор; анимиране на местната флора и фауна с опознавателна цел; изграждане на кътове за отдих в живописни местности; създаване условия за вело-туризъм, скално катерене и др.;
    - провеждане на обучения, свързани с представяне на туристическия пакет от услуги;
    - произвеждане на екологични растителни и животински продукти със собствена марка;
    - провеждане на ефективна реклама, привличане на по-голям туристически интерес.

ІV.МЕСТНА КУХНЯ, ТРАДИЦИОННИ ХРАНИ

   

Идвайки в Лъки вие никога след това няма да забравите гостоприемството и чудесните ястия, които те ще приготвят домакините специално за вас. Несравним с нищо е вкуса на родопското чеверме, на пататника, на смилянския фасул, на клина (родопската баница), на качамака и сърмите. Приготвянето на някои от тях е истински ритуал, в който можете да се включите, ако желаете. Чевермето например е атракция, която не трябва в никакъв случай да пропуснете. Удоволствието да бъдеш до жарта на горската поляна и да гледаш как чевермето се върти на шиш, е нещо, което дълго се помни.

Родопите са Меката на картофите и тук те се приготвят по най-различни начини. Пататникът е типично за Родопите картофено ястие. Рецептата се е предавала от поколение на поколение до наши дни. Картофите се обелват и се настъргват на ренде. Прибавят се сирене, масло, яйца, джоджен и сместа се обърква добре. По класическия начин се пече в тава върху печка с дърва. След изпичане на долната кора се обръща и отново се пече.

Фасул чорба могат да ви предложат навсякъде в България, но само в Родопите се среща т.нар. смилянски фасул и трахана.

Родопската баница, наречена клин, е необичайна със съставките, които родопчанката използва за нейното приготвяне - ориз, мляко, сирене, масло, а през пролетта и с листа от спанак или лапад.

Можете да опитате и други местни тестени специалитети: катми, тикалници и питурки, качамак, както и прясна балканска пъстърва.

 V.ТРАДИЦИОННА МУЗИКА

Израсли всред величието на планината, родопчани са с богато надарена и лирична природа. Волността, прелестта и суровостта на планината са намерили широко въплъщение както в самобитната родопска песен, така и в народните хорà. Те са плавни, широки и същевременно с изненадващо подчертана стъпка.
Родопското народно поетично творчество обхваща всички жанрове. Един от най-важните му дялове е художествената, емоционална и звучна народна песен.
Носители на песните в Родопите са и мъжете. Те пеят наравно с жените, с плътни, тембристи и емоционално топли, най-често ниски, с естествена постановка гласове. Тяхното изпълнителско майсторство личи особено в широките и плавни родопски песни, които пеят най-вече на събори, седенки и сватби. Родопчани са пеели песните си и в тях влагали света около себе си. Текстовете на песните им включвали както най-дребните и на пръв поглед незначителни прояви, така и големите исторически събития със съдбоносен характер.

  

Най-голям по обем и значимост е групата на битово-социалните песни. Именно те носят белезите, които характеризират родопската песен. Широко разпространени са и песните с любовен характер, които се пеели по сборове и седенки, годежи и сватби. Въпреки множеството записани песни обаче, и досега тази част от родопското творчество не е проучена цялостно.

В Родопите са застъпени всички жанрове на песента, като някои са застъпени повече, други по-малко: обредни, митически, юнашки, исторически, хайдушки, битово-социални, съвременни.

Най-много записани песни от родопското песенно творчество са трудово-поминъчните, любовните и семейните песни. Те заемат най-големия и значителен дял от родопските народни песни. В тях са отразени социално-икономическият живот на родопчани, техният бит и вътрешен мир. Битово-социалните песни съдържат всичко онова, което прави родопската народна песен уникална духовна проява. В тях е разцъфтял самобитен талант, събрал в едно волността на духа и жаждата за живот, ясното планинско слънце и неизплаканата мъка.

 VІ.КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ, КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ, ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ

 

Народните читалища в Община Лъки са пазители на местните културни традиции, занаяти, обичаи и др. Те са организатори на културните празници и чествания, родови срещи.

Съдебно регистрирани читалища са:

НЧ "Христо Ботев" - с. Борово

НЧ "Светлина" - с. Белица

НЧ "Васил Коларов" - с. Дряново

НЧ "Христо Ботев" - с. Манастир

НЧ "Зора" - гр.Лъки.

Библиотечният фонд, който поддържат читалищата е общодостъпен и често е в услуга на почиващите.

Интерес за любителите на родопските автентични песни са изпълненията на Мъжка фолклорна група  от с.Борово. Преминаващи през с.Манастир могат да разгледат местната етнографска сбирка.

Народно читалище "Зора" - гр.Лъки е регистрирано през 2002г.

От самото му създаване към него функционира Клуб "Приятели на песента", участниците в който имат интерес към изучаваме на българския фолклор. В техните изпълнения ярко присъства родопската народна песен и местния диалект, на чиято основа се разработват хумористични битови сценки. Освен фолклорна, изпълняват и съвременна музика.

През 2007г. бе направено пресъздаване на народния празник Еньовден, посветен на магията на билките.

За съхраняване на местните занаяти към читалището са разкрити Клуб "Дърворезба" и "Изобразително изкуство", които ежегодно представят изложби от детски дърворезби, рисунка върху керамика и стъкло, текстилни пана и др.

 

Сн. Пресъздаване на Еньовден в Община Лъки

Сн. Изява на Клуб «Приятели на песента» на Празника на град Лъки

 

Ежегодно в Общината се чества Празник на град Лъки съвместно с Деня на миньора, като двата празнични дни се предшестват и от редица културни прояви. Честването се открива с поднасяне на венци и цветя пред чешмата, издигната в памет на загиналите миньори и подземни работници

 

Цветя пред чешмата в памет на миньорите

 

Сн. Чешма в памет на загиналите миньори и подземни работници (август 2008г.)

 

Традиционен празник за Общината е отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – на 24 май. Честването е съпроводено с тържествен ритуал за сбогуване на абитуриентите с родното училище. Провежда се празничен концерт с участието на местни самодейци и гостуващи изпълнители и народни оркестри, като празникът не минава без традиционното за Родопите право хоро.

Отбелязват се още два празника, които са предимно с младежка насоченост:

- Ден на планетата Земя – 22 април

- Европейска седмица на мобилността – 15- 22 септември

 

Родовата памет в малките населени места е провеждането на родови срещи и празник на селото. Правят се курбани, наречени за здраве и плодородие.

 

 

 

 

 

П Р О Т О К О Л

 

Дата: 14.06.2010г.

Начален час: 14.00ч.

Място на провеждане: Залата на Общинска администрация 

Присъстващи: Членове на консултативен съвет по въпросите на туризма при Общинска администрация.

 

На 14.06.2010г. в залата на Общинска администрация гр. Лъки се състоя заседание на Консултативния съвет  в по въпросите на туризма при Общинска администрация състав:

Д-р Любомир Спасов- Зам. Кмет на община Лъки и Председател на КС

Екатерина Здравчева- Председател на МСТ и член на КС

Рилка Кузманова- Гл.експерт „ТТТПОДП” и член на КС

Ваня Куцева- Гл. експерт „ ЕЕООСКЕОПОДП” и член на КС

 

Бяха разгледани и обсъдени Стратегия за развитие на туризма в община Лъки и Маркетингова стратегия за насърчаване и развитие на туризма в региона на община Лъки изготвени по проект „Партньорство за устойчиво европейско развитие” № BG161PO001/4.2-01/2008/006, приоритетна ос 4: «Местно развитие и сътрудничество», операция 4.2: Междурегионално сътрудничество, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013г., съфинансирана  от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Не се откриха значителни пропуски по изготвените стратегии. Откритите не съществени забележки се отправиха към госпожа Галя Терзиева, която ги коригира.

Консултативния съвет по въпросите на туризма при Общинска администрация

 

РЕШИ:

1. Приема Стратегия за развитие на туризма в община Лъки и Маркетингова стратегия за насърчаване и развитие на туризма в региона на община Лъки да бъдат приети.  

2. Стратегиите да бъдат предоставени за разглеждане пред Общински съвет.  

ОбС- Лъки приема Решение № 361 взето с Протокол № 44 на редовна сесия на ОбС проведена на 30.06.2010 г., с което се приема Стратегия за развитие на туризма в община Лъки и Маркетингова стратегия за насърчаване и развитие на туризма в региона на община Лъки.