Home Населени места в общината с. Джурково

с. Джурково

село Джурково

  

Село Джурково е основано през 1903г. от Костадин Калайджиев и Дели Панайот. През 1967г. – 1968г. е нараснало до 1200 жители. Днес то наброява едва 120 жители, живущи в три махали една след друга.

Разположено е на 800м. надморска височина и се намир ана 14 км. от общинския център гр.Лъки, като ежедневно има автобус, който е с разписание : 07.45 ч. и 15.30 ч. – тръгване от автогара Лъки и съответно връщане от с.Джурково – 08.15 ч. и 16.00 ч.

В село Джурково се намира Дом за възрастни с умствена изостаналост, в който са настанени хора със специфични нужди.

Сред чистата природа и множество панорамни гледки са параклисите Св. Георги, Св. Дух и Св. Илия. Тук се намира и православния храм “Успение Богородично”, който е с 96 годишна история.

От “Големите ливади” има изглед към м.Чуката, “Кръстова гора”, с.Манастир. През местността “Лука” се стига до с.Здравец и от там до “Хайдушки поляни”, а през “Варниците” и “Кенан дере” – до с.Манастир.

Гостите на селото могат да отседнат във Вила “Русеви, където могат да усетят типичното родопско гостоприемство.

Също така предстои категоризиране на няколко къщи по Закона за туризма.

От няколко години е възобновен празника на селото, който се празнува на 6 май. На този ден се провежда и среща на родовете, на които освен отдавна изселилите се местни жители, се привличат и все по-голям потоко от туристи.

Няма дом, в който да не ви предложат родопски ястия, приготвени от най-традиционните земеделски екологични култури – картофите и фасула /боб/.

Когато рано сутрин се събудите ще усетите мирис на запарка от ароматните билки: мащерка, мента, жълт кантарион, риган, еньовче, бял равнец и още много, част от които в зависимост от периода на лятото можете да си наберете и отнесете по домовете си.